Pages

Thursday, 29 September 2016

Manfaat Kopi untuk Kesihatan dan Kecantikan


MANFAAT KOPI UTK KESIHATAN & KECANTIKAN


Kopi adalah salah satu minuman yang sangat sihat bila diminum dalam jumlah yang tidak berlebihan. Kerana kopi sarat dengan kandungan antioksidan dan nutrisi yang bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan tubuh. Beberapa kajian menunjukkan bahawa peminum kopi memiliki risiko yang jauh lebih rendah untuk terkena beberapa jenis penyakit serius. Berikut ini adalah manfaat kopi untuk kesihatan dan kecantikan tubuh ;

1. MENINGKATKAN TENAGA
Kopi dapat meningkatkan energi kerana mengandungi stimulan yang disebut kafein, yang sebenarnya adalah zat psikoaktif. Setelah Anda minum kopi, kafein diserap ke dalam aliran darah yang kemudian mengalir sampai ke otak. Banyak ujikaji yang menunjukkan bahawa kopi meningkatkan fungsi otak iaitu memori, suasana hati, kewaspadaan, tingkat energi, waktu reaksi dan fungsi umum kognitif.

2. MEMBAKAR LEMAK
Adakah anda tahu bahawa kafein ditemukan di hampir setiap suplemen pembakaran lemak komersial? Ada alasan baik untuk itu krn kafein merupakan salah satu zat alami yang benar-benar telah terbukti membantu pembakaran lemak. Beberapa kajian menunjukkan bahwa kafein dapat meningkatkan metabolisme tubuh sekitar 3-11%. Kajian lain menunjukkan bahwa kafein secara khusus dapat meningkatkan pembakaran lemak, sebanyak 10% pada orang yg obes manakala 29% pada orang normal.3. MERANGSANG SISTEM SARAF
Kafein di dalam Kopi Boleh meningkatkan Kinerja Fisik
Kafein bg merangsang sistem saraf dgn mengirim signal ke sel-sel lemak untuk memecah lemak tubuh. Tapi kafein juga meningkatkan epinefrin (adrenalin) dalam darah, yang merupakan hormon yang dirancang untuk membuat tubuh kita siap untuk aktiviti fisik yang intens. Kafein membuat sel-sel lemak memecah lemak tubuh, melepaskan mereka ke dalam darah sebagai asam lemak bebas dan membuat mereka tersedia sebagai bahan bakar. Oleh itu, sangat baik minum secangkir kopi sebelum anda ke gym.

4. NUTRISI PENUH
Kopi terkandung banyak nutrisi seperti: Riboflavin (Vitamin B2), Asam pantotenat (vitamin B5), Mangan dan Kalium, Magnesium dan Niacin (B3)

5. MENURUNKAN RISIKO DIABETES
Diabetes merupakan masalah kesihatan yang sangat besar saat ini yg melanda sekitar 300 juta orang di seluruh dunia.

6. MELINDUNGI DRPD PENYAKIT ALZHEIMER
Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegeneratif yang paling umum dan penyebab utama demensia di seluruh dunia. Penyakit ini biasanya mempengaruhi orang-orang yang berusia di atas 65 tahun. Beberapa kajian menunjukkan bahwa peminum kopi memiliki risiko yang lebih rendah terkena penyakit Alzheimer.

7. MENGELAK RISIKO PARKINSON
Penyakit Parkinson adalah penyakit neurodegeneratif yang paling umum kedua, setelah Alzheimer. Sama seperti dengan penyakit Alzheimer, belum ada obat-obatan klinikal yang boleh menyembuhkan penyakit ini.Dalam penelitian, peminum kopi memiliki risiko lebih rendah terkena penyakit Parkinson, dengan penurunan risiko berkisar 32-60%.

8. MELINDUNGI HATI
Hati adalah organ yang menakjubkan yang melakukan ratusan fungsi penting di dalam tubuh. Beberapa penyakit umum yang mempengaruhi hati, termasuk sirosis, hepatitis, penyakit hati berlemak dan lain-lain. Ternyata kopi dapat melindungi terhadap sirosis. Orang yang minum 4 cawan atau lebih memiliki risiko 80% lebih rendah untuk terkena sirosis.

9. MENURUNKAN DEPRESI
Depresi adalah gangguan mental yang serius yang dapat mengurangi kualiti hidup secara signifikan. Dalam kajian Harvard yang diterbitkan pada tahun 2011, wanita yang minum 4 cawan atau lebih sehari memiliki risiko 20% lebih rendah untuk mengalami depresi. Kajian lain dengan 208,424 sampel manusia menemui ; mereka yang minum 4 cawan atau lebih sehari memiliki risiko 53% lebih rendah kemungkinannya untuk bunuh diri.

10. RISIKO RENDAH MENGALAMI KANSER
Kanser adalah salah satu penyebab kematian terkemuka di dunia. Kopi boleh melindungi dua jenis kanser : kanser hati dan kanser Usus.

11. MENURUNKAN RISIKO STROKE & JANTUNG
Kopi dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah, yang biasanya berkurang seiring waktu. Peminum kopi tidak memiliki peningkatan risiko penyakit jantung, malahan memiliki risiko yang lebih rendah untuk terkena stroke. #RisikoStroke

12. SUMBER ANTIOKSIDAN
Kopi mengandungi sejumlah besar antioksidan yang berfungsi untuk menangkal radikal bebas penyebab penyakit degeneratif, selain itu juga bermanfaat bagi kecantikan kulit. #KulitCantik

MUTIARA SYNERGY MALAYSIA
"Giving The Gift Of Life"

0 comments:

Post a Comment