Pages

Wednesday, 12 October 2016

Petua Greek: Rahsia Umur Panjang dan SihatTidak dapat dinafikan bahawa ajal dan maut adalah di tangan Allah SWT dan telah ditentukan dari azali lagi. Namun begitu, selagi kita hidup dan bernyawa, kesihatan diri perlu dijaga untuk berikhtiar menghindari penyakit, itupun merupakan salah satu daripada sunnah juga. Kata orang, mencegah lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, sebelum mendapat pelbagai penyakit kronik yang sebahagian besarnya disebabkan oleh makanan, maka lebih baik kita mengambil langkah-langkah atau mengikuti petua-petua berguna yang sudah terbukti berkesan.

Banyak kajian pemakanan yang dijalankan oleh pakar pemakanan menunjukkan cara pemakanan orang Greek dikatakan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan dan lebih panjang umur dalam keadaan yang sihat. Cara pemakanan mereka boleh diringkaskan kepada 4 pendekatan iaitu:

1. Banyak menggunakan minyak zaitun sama ada dalam masakan atau dimakan secara segar (bersama sayur-sayuran).
2. Tidur sebentar pada waktu siang (ini pun selari dengan sunnah Nabi SAW yang menyarankan supaya tidur sebentar sebelum waktu zohor, bagi menguatkan dan menyegarkan badan).
3. Minum 1 atau 2 cawan kopi atau teh setiap hari.
4. Banyak makan sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan.

Semua jenis pemakanan ini adalah bagi menghindari penyakit kardivaskular.

Bagi yang mementingkan kesihatan diri, petua yang berguna ini patut diamalkan setiap hari. Semoga kita berada dalam kesihatan yang baik dengan niat untuk mudah mengerjakan amal ibadat kepada Allah SWT.

#JomSihat
#SihatSambilBeramal
#BloodTestKtn
#UjianDarah
#MutiaraSynergy

Mutiara Synergy Consultant
~Giving The Gift of Life~

0 comments:

Post a Comment